3 aprilie 2014
3 aprilie 2014,
 Off

Curățarea jaluzelelor se numără printre sarcinile de menaj cel mai greu de realizat, cu atât mai mult cu cât aceste accesorii tind să se murdărească mai ușor, din pricina prafului la care sunt expuse.

Indiferent de materialul din care sunt confectionale, jaluzelele “întind” propriile capcane atunci când trebuie să fie curățate. Cele din plastic au multe porțiuni inaccesibile în colțuri, cele din material textil nu se pot curata doar cu o cârpă, iar cele din lemn se pot deteriora când sunt șterse cu soluții lichide.

Iată de ce o serie de sfaturi profesioniste de întreținere sunt necesare în bagajul de cunoștințe al tuturor gospodinelor.

Curățarea jaluzelelor din lemn

Jaluzelele din lemn sunt o soluție ecologică pentru amenajarea casei, nu emit substanțe chimice în aer și conferă un aer rustic și ospitalier locuinței. Pentru a te bucura de ele în formă excelentă ani la rândul, este recomandat să eviți udarea lor sub orice formă.

Cea mai bună modalitate de le a curată este să le ștergi cu o cârpă moale regulat, folosind un detergent special pentru lemn, recomandat de manufacturierul jaluzelelor tale.

Curățarea jaluzelelor metalice

Jaluzelele metalice sunt cel mai ușor de curățat și dau un aer industrial modern casei. Întrucât au tendința să acumuleze mult praf la nivelul rosturilor, este important să le aspiri folosind peria specială pentru colțuri a aspiratorului.

Pentru igienizare și strălucire, folosește o cârpă moale, înmuiată într-o soluție din apă și detergent pentru suprafețe metalice.

âCurățarea jaluzelelor din plastic

Jaluzelele din plastic sunt dificil de curățat, întrucât sunt realizate din multe fâșii foarte apropiate unele de altele. Ideal este să îndepărtezi rapid praful cu aspiratorul, săptămânal, pentru a evita depunerile.

În cazul lor, curățarea cu o cârpă umedă nu este o strategie foarte eficientă, întrucât au nevoie să fie lustruite bine (praful umed se întinde inestetic pe plastic). Iată de ce este de preferat să le speli în cadă, cu o perie moale și detergent, apoi să le clătești bine și să le lași la scurs câteva ore bune.

Curățarea jaluzelelor din material textil

Întrucât absorb murdăria și petele, jaluzelele din material textil sunt cel mai greu de întreținut. Aspiră-le regulat și îndepărtează petele cu o cârpă înmuiată în amoniac și apă. Dacă se murdăresc vizibil, pune-le la înmuiat în detergent și apa și clateste-le bine, apoi lasă-le la scurs. Montează-le la geam când sunt aproape uscate!

Comments are closed.